לכל מדינה, חברה או גוף עסקי ואזרח, יש דירוג אשראי. דירוג זה מבוסס על התנהלות כלכלית, פיננסית והוא משפיע על האופן בו גופים פיננסיים מתייחסים אליהם. אם הדירוג גבוה, אז הם יעשו איתם עסקים ויהיו מוכנים לתת הלוואות ואשראי בתנאים טובים. ככל שהדירוג יורד, אז רמת המוכנות לעשות איתם עסקים יורדת בהתאם. אנחנו בחברת ניו קרדיט עוזרים ללקוחות שלנו לקבל דירוג אשראי חיובי.
הרבה פעמים אנחנו שומעים וקוראים בתקשורת על דירוג אשראי. בדרך כלל זה בהקשר של מדינות. אך דירוג זה פועל גם בהיבטים של חברות וגופים פיננסים וגם בהקשר של אזרחים. דירוג האשראי מתבסס על סולם מוסכם על כל מי שעוסק בתחום ועל פיו נקבע הדירוג של מדינות, חברות, אזרחים והוא עוזר לגופים חיצוניים לבחון אותם.
הדירוג מתבסס, כאמור, על סולם אחיד לרוב החברות שעוסקות בנושא של דירוג אשראי. לכל סולם יש ערך וברור לכל מה הוא אומר. מדינות, חברות ואזרחים יכולים לעבור מדרגה לדרגה בסולם בהתאם להתנהלות הכלכלית שלהם לאורך זמן. ישנם מקרים (למשל כשמדובר על מדינות או חברות גדולות) בהן לפני שמתבצע שינוי בדירוג האשראי, מקבלים הודעה עם אזהרה לשינוי לרעה או תחזית לשינוי חיובי.
מה זה דירוג אשראי?
לפני שנסביר באריכות איך בנוי סולם אשראי, צריך להבין תחילה מה זה בכלל דירוג אשראי ולמה הוא קיים.
דירוג אשראי הוא כלי שעוזר לחברות וגופים פיננסים להעריך סיכויים וסיכונים כשהם ניגשים לעבוד מול גורמים אחרים. הדירוג מלמד על ההתנהלות הפיננסית של כל אחד ואחת מאיתנו והוא נותן ציון לכל אחד על פי אופי ההתנהלות שלו. בעזרת הדירוג אפשר לדעת מה הסיכוי של אותה מדינה, חברה או גורם פרטי לפרוע חובות ולהחזיר הלוואות.
בשביל להבין את החשיבות של דירוג אשראי וכן את הסולם שמרכיב אותו, נציג את הדוגמא הבאה: נניח ואנחנו רוצים לקבל הלוואה, אז הגורם אליו אנחנו פונים יבדוק את דירוג האשראי שלנו בשביל להחליט האם משתלם לו לתת לנו הלוואה ובאילו תנאים.
אם הדירוג שלנו גבוה, זה אומר שאנחנו מתנהלים נכון מבחינה פיננסית, באופן אחראי ומסודר, עומדים בהחזרי החובות שלנו ולא מנהלים את התקציב בצורה פרועה שאיננה מותאמת למציאות. מבחינת הגורם המלווה זה אומר שהסיכון שהוא לוקח נמוך ומשתלם לו לתת לנו הלוואה בתנאים משתלמים.
לעומת זאת, ככל שהדירוג שלנו יהיה נמוך יותר, זה ילמד על התנהלות כלכלית לא נכונה, לא אחראית, וזה גם מלמד על כך שהיכולת שלנו להחזיר חובות (או האופן בו אנחנו עושים זאת) היא בעייתית ולכן כל מי שילווה לנו, לוקח על עצמו סיכון מאוד גבוה. זה ירחיק מאיתנו גופים פיננסים והם יעדיפו לא לעבוד איתנו או לחילופין, לקבוע מאוד קשוחים לצורך הלוואה.
איך בנוי סולם אשראי?
סולם אשראי בנוי אצל רוב חברות הדירוג מאותיות לועזיות מ-A עד C או D. כאשר האות A היא הגבוהה ביותר בדירוג והאותיות C/D הן הנמוכות ביותר.
בכל שלב בדירוג, כלומר בכל אות, יש כמה רמות. למשל: AAA זו הרמה הגבוהה ביותר, מצב של דירוג מושלם. מכאן זה מתחיל לרדת לרמות של AA+, AA, AA-, A+, A, A-. לאחר מכן באותה שיטה זה גם באותיות הבאות, כאשר הרמה הנמוכה ביותר היא לרוב D או C. אז מדובר על דירוג של מדינה, חברה או פרט, שאינם עומדים בהתחייבויות שלהם והצפי שלא יעמדו גם בעתיד.
גם הערכים בדירוג משתנים. אומנם רוב החברות עובדות על אותו רעיון, אך הרבה פעמים אפשר לראות פירושים שונים בסולם. למשל, ישנן חברות שמציינות באופן ברור אם המדינה או החברה תוכל לעמוד בהתחייבויות שלה, לעומת זאת, ישנן חברות שמציינות את רמת הסיכון לעבוד עם גורם מסוים בדרגה כזו או אחרת בסולם האשראי. ישנן חברות דירוג שמתייחסות לרמת היציבות והיא אמורה לייצג את היכולת לעמוד בהתחייבות. מי שיש לו את הדירוג הגבוה ביותר, הוא יציב מאוד ויש לו יכולת גבוה, ומכאן זה מתחיל לרדת.
לעיתים ההבדלים בין רמת דירוג אחת לשנייה, תהיה מינורית וכמעט חסרת משמעות (למשל, ההבדל בין AA+ לAAA כמעט ולא קיים. הרבה פעמים גם בהסברים על רמת הדירוג של מדינה, חברה או פרט בודד, נכתב שהדירוג נובע ממצב זמני והוא צפוי להשתנות ברגע שיחלוף. אם המצב עלול להתדרדר אז ניתנת אזהרה שהדירוג עלול לרדת.
שינוי בדירוג אשראי אפשרי אם מתנהלים נכון מבחינה כלכלית, משפרים את הנתונים ועומדים בהתחייבויות קודמות. אם מגלים התנהלות נבונה ואחראית לאורך זמן, הדירוג ישתפר והאופציות יתרחבו.
איך אנחנו יכולים לעזור לכם?
אנחנו בחברת ניו קרדיט מציעים לכם אפשרות לשפר את דירוג האשראי שלכם, בין אם אתם מבקשים לשפר את הדירוג של החברה אשר בבעלותכם ובין אם אתם מעוניינים לשפר את הדירוג שלכם.
אנו מעסיקים צוות מקצועי ומנוסה שישמח לעמוד לרשותכם בכל עת ולעזור לכם!